PRETRAGA:
Aktualno

Novi dakon Vrhbosanske nadbiskupije

Novi đakon Vrhbosanske nadbiskupije

U Oštroj Luci / Bok je 5. prosinca, za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju devetorice svećenika, za đakona zaređen Ilija Marković.

Kako je i sam vrhbosanski nadbiskup istaknuo na početku misnog slavlja, ovo ređenje je drugo po redu u župi Imena Marijina u ovoj župi: „Prvi put sam u ratnim okolnostima ovdje za đakona zaredio preč. Zdenka Spajića, koji nije bio sin ove župe. Danas dolazim po drugi put s istom nakanom u ovu župu, ali prvi put u mirnodopskim okolnostima.“
Pozdravivši sve okupljene na početku misnog slavlja župnik vlč. Bartol Lukić je čestitao novoređeniku izrazivši ujedno i nadu kako će ovo đakonsko ređenje uroditi novim plodovima, odnosno duhovnim zvanjima u Oštroj Luci / Bok, potaknuvši ujedno sve nazočne na molitvu za duhovna zvanja.

Rješenje se nalazi u Bibliji

Osvrnuvši se u prigodnoj homiliji na đakonsko ređenje, vrhbosanski nadbiskup je naglasio kako u Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji stalni đakonat, tj. da onaj koji bude zaređen za đakona to trajno i ostane.
„Redovno dosad, služba đakonata je prijelazna stepenica do oltara. Tako i danas naš Ilija prima đakonski red kao stepenicu do svećeničkog reda“, kazao je nadbiskup, ujedno pojasnivši što konkretno znači đakonska služba.
„Đakon je prema službi prvi pomoćnik biskupu, svećeniku kod oltara. To podrazumijeva: navještaj riječi evanđelja, propovijedanje, posluživanje kod stola Tijela i Krvi Kristove, dijeljenje pričesti“, zaključio je nadbiskup.
Govoreći o poteškoćama koje novoređenika čekaju na njegovom životnom putu, kardinal je rekao kako se za sve poteškoće i ljudska stanja u životu rješenje nalazi u Bibliji. Istaknuvši kako je naš put Isus Krist kazao je da je važno sačuvati to pouzdanje, povjerenje i predanje Isusu.
„Tada ćeš moći ljubiti čovjeka, radosno naviještati Božju riječ, tada ćeš moći biti ustrajan i vjeran. I drugi će rado za tobom krenuti i vidjeti da je Isus Krist odgovor na naša životna pitanja“, zaključio je kardinal Puljić.
Misa je nakon homilije nastavljena obredom ređenja, a slavlje je pjesmom uzveličao Bogoslovski zbor Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Znak nade i ohrabrenja

U osvrtu koji nam je dao, župnik Bartol je istaknuo da je ovo ređenje bilo jedna od rijetkih prigoda da župljani izbliza vide kako zapravo to izgleda i što to doista znači.
„Velika većina župljana do sada je imala prigodu samo vrlo kratko na TV-u vidjeti neki detalj s ređenja, ali nikada nije tome nazočila. Zato me raduje da je ovo ređenje upriličeno upravo u Ilijinoj matičnoj župi. Zahvaljujući tome mnogi su prvi put u životu vidjeli kako to doista izgleda. Nadam se da će se i drugi mladi odvažiti slijediti ovaj primjer te da nećemo morati ponovno dugo čekati na još jednog kandidata“, rekao je župnik, dodavši kako je ovaj događaj ujedno i znak nade i ohrabrenja za vjernike.

Ilija Marković je rođen 22. studenoga 1986. u Brčkom od roditelja Marka i Ksenije. Završivši gimnaziju u travničkom sjemeništu Petar Barbarić, pohađao je Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu kao kandidat za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Diplomirao je ove godine i napisao molbu da mu nadbiskup podijeli red đakonata. U svojoj matičnoj župi će ostati do daljnjega na đakonskom praktikumu. Ovom prigodom želimo mu obilje Božjeg blagoslova na njegovom životnom putu!

D. T. / B. Đ.

Copyrightę 2006 Katolički tjednik. Sva prava pridr×ana. Webmaster