SADRŽAJ
PANORAMA

VJERSKA SLOBODA OSNAŽUJE NADU U BOLJI SVIJET

TRAGOM BIBLIJSKIH TEKSTOVA

IZ KRŠĆANSKE DUHOVNOSTI

UČENIK KOJEG JE ISUS LJUBIO


PRIRODNE ZNANOSTI I RELIGIJA

TRAGANJE ZA „POMIRENJEM“ ZNANOSTI I RELIGIJE

OBITELJ NA DLANU

SVJETSKE TEME I KRISTOV KRIŽ

UVODNIK

Petak, subota, nedjelja

Mnoge datosti u svome životu uzimamo „zdravo za gotovo“ te uopće ne razmišljamo o njima. Jedna od tih „zadatih vrijednosti“ jest vrijeme. Njega, kako veli talijanska poslovica, „jednako posjeduje i bogataš i siromah“. No, kada o njemu hoćemo progovoriti nailazimo na problem kojega je izrazio sv. Augustin riječima: „Kad me ne pitaš – znam, a kad me pitaš – ne znam.“Oni koji posjeduju minimum znanja iz zemljopisa reći će da je vrijeme uvjetovano mjestom, odnosno položajem planeta Zemlje u Sunčevu sustavu. Njezin obilazak oko Sunca izravno se reflektira na određivanje godišnjih doba, a okretanje oko zamišljene osi određuje trajanje dana i noći.

>>>> VIŠE

AKTUALNO

Vjerska sloboda osnažuje nadu u bolji svijet

Papa Benedikt XVI. je 26. ožujka nastavio drugi dio svog 23. apostolskog putovanja. U ranim jutarnjim satima se oprostio od Meksika i krenuo prema Kubi. Prilikom završetka posjeta Meksiku Papa je poručio da to nije kraj njegove ljubavi i blizine prema ovoj zemlji i njezinim ljudima. Vrhovni poglavar Katoličke crkve stigao je u zračnu luku Santiago de Cuba 26. ožujka u popodnevnim satima. U zračnoj luci dočekao ga je kubanski predsjednik Raúl Castro zajedno s najvišim crkvenim predstavnicima i mnoštvom oduševljenih vjernika.

>>>> VIŠE

NEDJELJNA LITURGIJA

Rizik u kojeg se isplati upustiti

Oko Ivana Krstitelja bio se okupio određeni broj učenika. Neki od njih će, nakon Isusova krštenja na Jordanu, a osobito nakon Ivanove mučeničke smrti, poći za Isusom. Svoje će školovanje nastaviti u Isusovoj školi, a On će im – kao pravi Rabbi, Učitelj – povremeno povjeravati različita zaduženja i poslove.

>>>> VIŠE

INTERVJU

Uskrs je revolucija nad revolucijama

Vjera je stil života i o njoj se puno više govori djelima nego riječima. Međutim, ona nije nerazumska da se o njezinom sadržaju ne bi ništa moglo kazati. Središte kršćanske vjere jest uskrsnuće – oko njega se gradi teološki, liturgijski i pastoralni život Crkve. O Uskrsu i refleksiji na ljudsku zbilju razgovarali smo s mons. dr. Ivanom Devčićem, riječkim nadbiskupom i jednim od najizvrsnijih teologa i filozofa Crkve u Hrvata.

>>>> VIŠE

SVETAC TJEDNA

Bl. Margarita Rutan, 9. travnja (redovnica)

Margarita (Marguerite) Rutan rođena je 1734. u Metzu (Francuska). Roditelji su joj bili uzorni kršćani koji su svoje 15-ero djece odgajali u skladu s tim vrijednostima. O njezinom ranom životu nema mnogo podataka.

>>>> VIŠE

NOVA IZDANJA

Copyright© 2006 Katolički tjednik. Sva prava pridržana. Webmaster